Začínáme sázet do záhonů

Kdy se pustit do vysazování zeleniny na zahradu. Většinou se říká, že je dobré sledovat počasí, aby nedošlo ke zmrznutí. Většinou se začíná se sázením až po zmrzlých mužích. Servác, Pankrác a Bonifác jsou takovým ukazatelem pro zahrádkáře. Tito zmrzlí muži přicházejí kolem druhého květnového týdne. Většinou se říká, že po těchto mužích by už nemělo po večerech mrznout a můžete se pustit do sázení sazenic do země. Lepší je se řídit předpovědí počasí, neboť je každý rok jiný. Někdy převládají chladnější dny a jindy se oteplí už během dubna. Pak ale mohou nastat chladné až mrazivé noci a vysázená předčasná zelenina by zmrzla a o to nikdo nestojí. Když už se pustíte do sázení, snažíte se o co nejlepší úrodu. Když budeme brát normální rok, můžeme v půlce května začít sázet. Některou zeleninu sázíme ze semínek a některou již ze vzrostlejších sazenic, které jsme vysadili již dříve. Aby byly sazenice na tuto chvíli připraveny.

zelenina
 
Je důležité se většinu sazenic vysázet předčasně, někdy koncem února a začátkem března. To je ten pravý čas na výsev sazenic paprik, rajčat, bylinek, jako je petržel, máta, meduňka, bazalka, pažitka, tymián, šalvěj, oregano a spousta dalších. Dále máme kedlubny, saláty, cukety. Některou zeleninu je dobré sázet později. Například na dýně je dobré si se sadbou počkat do konce dubna nebo začátkem května. Sazenice tak budou mít dostatek sluníčka a budou pěkně silné. Jiná zelenina se sází přímo do záhonu. Například cibule, česnek, hrách, okurky a další. Ty se nemusí vysévat předčasně.  

záhon

Před samotnou sadbou musíte mít řádně připravené místo. Zemina musí být po zimě provzdušněná. Tomu pomůže, když jí na podzim zryjete. Zeminu upravíme do pěkného vzhledového záhonu a zbavíme se veškerého plevelu. Ten by bral pěstované zelenině živiny a utlačoval ji kořeny. Když se pustíme do sázení je dobré každý druh při vkládání do země přihnojit nebo přidat novou kvalitní hlínu. V dnešní době existuje spousta hlíny již z přidaným hnojivem. Tak zajistíte sazenicím dostatek živin.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru