Jak si vyzdobit venkovský dům

Z chalupy můžete snadno vytvořit útočiště, kde se může scházet celá rodina, nebo kde si můžete vychutnat samotu a romantiku okolní přírody. Celou chalupu si můžete zařídit v atmosféře starých časů a nemusí to být nutně ani velká investice. Možná vám bude stačit navštívit několik půd a stodol a objevit zapomenuté poklady.


dům s atmosférou

Využijte vzhledu interiéru

Z materiálů se zaměřte hlavně na dřevo, základní materiál venkovských interiérů. Jako dekorativní prvek vám stejně dobře může v takové chalupě posloužit kamenná zeď, ze které odstraníte starou omítku, vyspárujete mezery mezi kameny, které důkladně očistíte a opatříte bezbarvým nátěrem proti prašnosti. Krásnou dekorací může být i stará dubová podlaha, pokud jí dáte nový lesk. Staré domy mají řadu výklenků, klenby a oblouky. To jsou prvky, které můžete využít k vytvoření unikátní atmosféry.

Dekorace za hubičku

Místnost samozřejmě tvoří i drobnosti. Pokud nemovitost neobýváte celoročně, můžete živé pokojové květiny nahradit sušenými a nemusí to být jen oblíbená levandule. Dobře vypadají i obyčejné trávy, svazek zralých suchých makovic, větvičky vrby, větve šípkového keře i s rudými šípky, kytice lučních květů nebo slaměnky. Proti opadávání stačí takovou dekoraci postříkat lakem na vlasy. Výhodou takové dekorace je, že ji můžete mít zdarma a když se zapráší, vyměníte ji za jinou.

venkovská chalupa

Podstatnou roli u venkovské chalupy hraje i textilie. Určitě volte přírodní vlákna. Nebojte se barev a pestrých vzorů. Ty byly u našich předků oblíbené, především květinové motivy. Můžete tak oživit stoly, okna nebo lavice a židle.
Kuchyně je skvělým místem, kde můžete shromáždit staré kuchařské knihy, petrolejové lampy, staré svícny, stará dřevěná prkýnka, slaměné ošatky, staré příbory, vázy, staré kořenky a porcelánové dózy na potraviny. Nezapomeňte na hodiny na zeď, dětem uděláte radost těmi s kukačkou. Zdi v kuchyni si snadno vyzdobíte starými talíři. Pokud je nemáte po babičce, můžete je za pár korun koupit na bleším trhu.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru