Elektrický sporák a důvody, proč je stále oblíbený

Široký výběr elektrických sporáků

Na trhu domácích elektrospotřebičů existuje široká škála elektrických sporáků, které se liší cenami, designem a také funkčností.
Každý, kdo se rozhodne pro koupi elektrického sporáku, je tak postavený před nelehký úkol výběru tohoto nejvhodnějšího elektrického zařízení.

sklokeramická varná deska

Na trhu jsou dnes 2 základní kategorie elektrických sporáků

• Většinou jde o sporáky se smaltovaným povrchem. Samotná varná plocha má hořáky s kovovou nebo nichromovou spirálou. Tento typ elektrického sporáku funguje na obyčejném principu. Nejprve se spirála zahřeje a poté se přenáší tepelná energie na hořák. Hořák ohřívá nádobu a pokrm v ní. Jde sice o trochu zastaralou technologii, ale ta byla v průběhu let vylepšovaná a díky tomu funguje i dnes a takové spotřebiče mají i příznivou pořizovací cenu.
• Elektrické sporáky nové generace mají sklokeramický povrch. Ten zvyšuje účinnost vedení tepla. Do těchto desek jsou zabudované obvykle halogenové hořáky, které se na rozdíl od litinových hořáků rychle zahřívají a také ochlazují. To umožňuje lepší ovládání teplotních podmínek. Sklokeramická deska je velice kvalitní a spolehlivá, ale vyžaduje náročnější a šetrnější údržbu.

Výhody a nevýhody elektrických sporáků

• Není třeba řešit přípojku plynu, instalace je velmi jednoduchá, ale měl by ji udělat odborník na elektrické vedení.
• Z hlediska bezpečnosti je elektřina ve srovnání s plynem mnohem bezpečnější.
• Na sklokeramických deskách se hrnce ohřívají rovnoměrně, nedochází k připalování pokrmů.
• Lépe se reguluje teplota.
• V elektrické troubě se mnohem lépe peče než v plynové.
•• Elektrický sporák se sklokeramickou deskou potřebuje speciální nádobí.
•• Vaření může být narušeno výpadkem elektrického proudu.

hrnec na plotně

Jak si vybrat ten nejvhodnější sporák

Před nákupem domácího elektrospotřebiče se samozřejmě musíte seznámit s jeho vlastnostmi.
• Velikost sporáku se vybírá na základě užitné plochy kuchyně. Nejběžnější rozměry desky jsou 60×60 nebo 50×60 (cm), ale jsou i modely do 90 cm. Důležitá je i hloubka nábytku, aby sporák zapadl. Běžně je to 60 cm.
• Nejběžnější jsou smaltované sporáky, které se prodávají v několika barvách, nejčastěji je to bílá a hnědá. Smaltovaný povrch je pevný, nedá se snadno poškodit a snáší extrémní teploty.
• Nerezová ocel nabízí atraktivní a moderní design, který podtrhne styl moderní kuchyně a dlouho vydrží v optimálním stavu.
• Keramický povrch vypadá dobře v každé kuchyni. Sklokeramická deska je hladká a ohřev velmi účinný. Z povrchu se snadno odstraňují nečistoty.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru