Základy stolování

Celý pobyt u stolu by měl probíhat v klidu a beze spěchu. Při jídle dbáme, abychom u stolu nerušili ostatní přítomné lidi. Samozřejmostí je, že ve společnosti dalších lidí jsme patřičně upravení a čistí, jíme tiše, nesrkáme, nemlaskáme, kousáme se zavřenými ústy, lokty držíme u těla. Udržujeme pořádek na stole. Mísy nepřetahujeme po ubruse k sobě, ale nadzvedáváme je, aby se ubrus neshrnul. Potřebujeme-li něco, na co nedosáhneme, požádáme souseda, aby nám to podal. Solničku, cukřenku, misky si nenecháváme u sebe, ale vracíme je na původní místo. Servírovací příbory neodkládáme na ubrus.talíř s ubrouskem
Květiny na stole jsou oblíbeným doplňkem hlavně u sváteční hostiny. U většího stolu volíme raději více kusů drobnějších váz než jednu velkou uprostřed, která by všechny přítomné hosty omezovala ve výhledu.
Pokud stolování připravujeme, připravíme si předem vše, co budeme potřebovat na stůl a v dosahu stolu, například na příborník nebo na servírovací stolek. Ubrus na stole není jen dekorace, ale tlumí zvuk vznikající talíři a příbory.
Talíře klademe asi 2 cm od okraje stolu. Každý druh příboru má své určené místo. Na stole nesmí chybět sklenice, a to v množství odpovídající počtu nápojů, které se budou podávat. Ubrousek se klade vlevo od vidličky, do středu talíře, nebo do stojánku u středu stolu. Miska na kompot patří vpravo a salátová miska vlevo.
Jídla přinášíme na stůl v servírovacích mísách, ne v hrncích. Pod horké nádoby patří termo podložky.prostřený stůl
Pokud si hosté u stolu podávají servírovací nádoby, mělo by to být směrem zleva doprava.
Při menším počtu lidi u stolu je vhodné podávat jídlo na stůl přímo na talířích.
Nádobí od stolu odnášíme na podnosu. Příbory klademe jedním směrem vedle talířů, které na sebe klademe podle velikosti, aby se nesesouvaly. Zbytky jídel shrnujeme do misky na podnosu.
Děti by se měly co nejdříve naučit stolovat s dospělými. Můžou mít dětské nádobí, příbory a podložku pod talířem.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru