Sklízíme podzimní výpěstky

22. září 2020 v odpoledních hodinách Slunce vstoupilo do znamení Vah a nastal astronomický podzim. To pro zahrádkáře znamená další přerod jejich zahrádek. Začíná se finišovat a pracovat s půdou spolu se zkracujícími se dny. Dny jsou zpravidla již chladnější, i když občas prosvitnou ještě poslední teplé dny, kdy se pracuje lépe a s chutí. Ovoce na stromech postupně dozrává, květinové záhony odkvétají, trávník – jindy vyčesaný do poslední travičky – zaplavuje podzimní spadané listí. Sklízí se cibule, kořenová zelenina, která mezitím dorostla do plodů a do krásy, jako je mrkev, petržel.

podzimní barevný trávník

Celer ještě může chvíli zůstat na záhonku, ale co spěchá, je sklizeň jablíček a hrušek. Švestky a slívy už bývají sklizené. Někteří zahradníci nechávají švestky co nejdéle na stromech, a to z toho důvodu, aby co nejvíce vyzrály a následně je mohli naložit do sudů a nechat v lihovaru vypálit na poctivou českou slivovici. V zimě se bude hodit k zahnání rýmy a nastuzení. Horká slivovička s medem a citronem, dělá zázraky.
Mrkev je vhodné očistit, nechat trochu zaschnout na záhoně, ukroutit nať a vložit pod – nejlépe pětilitrové čisté a suché sklenice a nechat v suchém sklepě přezimovat. Vydrží vám v neporušeném stavu až do jara. Babičky byly zvyklé vkládat takto upravenou mrkev do nádob naplněných suchým pískem, který přes zimu střídmě občas zalily. Kořenovou zeleninu včetně petržele i celeru a řepy takto můžete také uchovávat. Jen je třeba občas zazimovanou zeleninu projít a kontrolovat ji, zda je stále zdravá.

různé druhy sklizené mrkve

Jablíčka trháme, až když nastane jejich čas. Můžeme i zkontrolovat, zda jsou jadérka již hnědá, což je znamení zralosti. S jablky musíme opatrně, aby se neotloukla, protože by mohla začít hnědnout a plesnivět. Odborníci se nemohou shodnout, zda je ukládat do bedýnek stopkou nahoru či dolu. Jisté je to, že byste je neměli vrstvit, a proto si pořiďte jednoduché nízké bedny. Nedoporučuje se skladování brambor spolu s jablky v jednom sklepě.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru