Žlutý poklad ze zahrádky

Kořen pampelišky, který zahradníci ještě před květem vyrývají a vyhazují, můžeme ochutnat v čerstvém stavu nejlépe podušený nebo v páře uvařený a podle chuti mírně osolený a třeba pokapaný citronovou šťávou. Kořen můžeme i usušit a rozdrtit a přidávat do různých jídel, nebo použít jako čaj, který osladíme medem. Spolu se sušenými květy si snadno a zdarma uděláme „odkašlávací“ čaj, kdy smícháme sušený kořen, květy a citronovou kůru, asi 15 minut povaříme, scedíme, přidáme med a čerstvou šťávu z citronu a pijeme, dokud je nápoj teplý.louka pampelišek
V období, kdy mají rostliny jen nerozvinutá poupata, je můžeme použít jako náhradu za kapary. Stačí je naložit do slaného nálevu a krátce sterilovat.
K všeobecně nejznámějším domácím výrobkům patří pampeliškový med, který si naši předkové připravovali pro zimní období, kdy si jím mazali chleba, přidávali do perníků, čaje, nebo míchali s vodou na limonádu. Vyrobit jde snadno. Stačí nám k tomu květy pampelišek, cukr a citron.
Historie je plná doložených zpráv, kdy si z pampelišek mniši už ve středověku vyráběli víno, a to pro léčitelské účely. Toto víno se spojovalo se svátky jara a letního slunovratu.
Jako vnitřní jarní tonikum se připravoval jarní bylinkový nákyp, kde listy pampelišek tvořily spolu s kopřivami, kontryhelem a dalšími zelenými rostlinami základ pokrmu.
Nejširší uplatnění pampeliškových listů je spojeno s čerstvými saláty. Vzhledem k mírné nahořklosti se výborně doplňují s chuťově neutrálními potravinami. Labužníci si pochutnávají na lístcích přelitých přírodním netučným jogurtem nebo zakysanou smetanou.sklenice s medem
V teplé kuchyni nejvíc vynikne chuť v ochucených omáčkách, které dodají pikantnost jakémukoliv pokrmu. Snadno si třeba do jíšky z tuku a mouky přidáme smetanu, osolíme, krátce povaříme, ochutíme šťávou z citronu nebo limetky a přidáme nasekané listy pampelišky a necháme jen chviličku na plotně.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru