Slovo tradiční nabývá různých významů. V oblasti stavebnictví někdy označuje materiály a postupy, které již léty ztratily na své atraktivitě a aktuálnosti. Neplatí to ale vždy. Jedním z takových příkladů je malta na zdění. Těžko totiž překonat a někam posunout to, co je již dokonalé.
Zdicí materiály mají za úkol pevně a spolehlivě spojit stavební dílce. Očekává se od nich snadná zpracovatelnost, dostupnost, rozumná cena, udržitelná výroba, po vyzrání odpovídající pevnost. Tradiční zdicí malta toto vše má a splňuje. Proto zůstává v nabídce a dál se těší oblibě zákazníků.
Použití tradiční zdicí malty na cihly
Zdicí malta Baumit MM je vápenocementová směs, která se po rozmíchání s vodou dle doporučeného poměru, stává vazkou a poskytuje možnost spojení klasických cihel a děrovaných cihelných tvárnic. Používá se ke zdění obvodového zdiva i vnitřních příček, zídek a pilířů. Varianty Baumit MM 50 a Baumit MM 100 se liší výslednou pevností v tlaku. Druhá jmenovaná je vhodná i jako zakládací malta.
Písmeno W v názvu produktu pak značí maltu, kterou je možné použít na zdění za nízkých teplot. Práci na hrubé stavbě tak není nutné přerušovat ani v případě, že vás zaskočí buď chladné podzimní, nebo naopak jarní počasí.
Distribuce malty všemi způsoby
Obě z oblíbených tradičních zdicích malt na cihly a cihelné bloky řady Baumit MM je možné zakoupit jako pytlovanou suchou směs i jako volně ložený materiál v silu. Záleží na požadovaném množství. Pro zpracování většího množství v krátkém čase se hodí možnost zajištění dopravy a zařízení pro kontinuální míchání.
Zpracování je v každém případě snadné. Stejně jako u jakéhokoli standardizovaného zdicího nebo omítacího materiálu. Technická dokumentace uvádí množství záměsové vody, které zajistí správnou konzistenci i parametry vysychání a zrání. Po něm pak spoj dosahuje udávané pevnosti v tlaku.
Tradiční malta je jako poctivý oběd
Stejně jako osvědčený babiččin recept, který funguje i po desetiletích opakování, funguje ve stavebnictví stále i tradiční malta. Snaha o vylepšení se cení, vede třeba ke snadnějšímu procesu přípravy a jejímu zrychlení, ale podstata i funkce je prostě stále stejná. Tedy stejně dobrá.