Rady na bezlepkové pečení

Jste na bezlepkové dietě nebo s ní právě začínáte? Dáme vám par užitečných rad a tipů jak péct s bezlepkovými surovinami, aby z nich něco bylo. Pečení sladkých pokrmů je trochu oříšek, jelikož bezlepkové mouky se chovají trochu jinak než mouky klasické. Bezlepková mouka je zbavena lepku, tudíž ingredience, která drží klasické bábovky, koláče a ostatní dobroty pohromadě. Když použijete bezlepkovou moku, musíte počítat s tím, že schopnost držet pohromadě se dost zmenší a upečené věci se budou rozpadat nebo bude jejich struktura dosti křehká.

bábovka

Když pečete, přidávejte do sladkých pokrmů, ale i těch slaných guarovou gumu. Je to pojivo, které vám trochu pomůže. Dále může pro lepší strukturu a kynutí dodat vlákninu ve formě psyllia. Strukturu bychom měli těmito ingrediencemi podpořit. Při samotném pečení je pak dobré vědět, že je lepší péct na méně stupňů delší dobu. Například, když pečete klasickou bábovku, máte teplotu trouby na sto osmdesát stupňů a délka pečení je okolo třiceti minut. Při pečení bezlepkové bábovky stupně uberte a prodlužte dobu pečení. Snižte teplotu na sto šedesát. Bude bohatě stačit a délku pečení prodlužte na čtyřicet pět minut. Bábovka tak stihne pěkně nakynout a upeče se dozlatova. Kdybyste jí pekli jako klasickou bábovku, tak těsto uprostřed nebude upečené a ani vám nenaskočí. Bude nízká a nedopečená.

vafle

O to nikdo nestojí, a když se s bezlepkovými produkty učíte, hodí se každá rada. Někdy se vám to nepovede hned napoprvé, ale nelamte si hlavu. Učený z nebe nepadá. Musíte si to všechno vyzkoušet a projít si tím. Vezměte v povědomí i to, že každá trouba peče trochu jinak a uvedené teploty pro vaši troubu nemusí být ty pravé. Jsou to jen orientační příklady. Ovšem pravdivé v tom, že bezlepkové pečení je při nižších teplotách lepší. Vyzkoušejte a uvidíte sami. Hurá na to.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru